Wat zijn de verschillende houtsoorten die je kan vragen bij Raamdesign?

 

Afrormosia: 

Afrormosia is de commerciële naam voor de botanische soort Pericopsis elata Van Meeuwen of Afrormosia elata Harms. Het behoort tot de familie van de Leguminosae en komt uit het tropische regenwoud van Midden- en West-Afrika. België brengt vooral afrormosia uit Kameroen, de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek op de markt.

  • Boomsoort: loofboom
  • Duurzaamheidsklasse: I zeer duurzaam, meer dan 25 jaar 
  • Oorsprong: Afrika
  • Kleur: geelachtig tot donkerbruin
  • Volumieke massa (kg/m2): 700 (640-800)

 

Eik: 

De eik groeit in het noordelijke halfrond, tussen de 45ste en de 50ste breedtegraad. In Europa ligt het groeigebied wat hoger door het zeeklimaat, in Noord-Amerika wat lager door het landklimaat. In België gebruiken we vooral eikenhout uit Europa en Noord-Amerika. Maar over de hele wereld (Java, Indochina, Midden- en Zuid-Amerika, …) komen nog honderden eikensoorten voor (Quercus spp.).

De naam ‘eiken’ geldt eigenlijk alleen voor bomen van het geslacht Quercus. Met die naam zonder toevoegingen, bedoelt men hout van de Europese eik (Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik).

Boomsoort: loofboom

Duurzaamheidsklasse: II-III duurzaam 15-25 jaar  

Oorsprong: Europa

Kleur: geelbruin tot donkerbruin

Volumieke massa (kg/m2): 700 (500-970)

Afzelia: 

België brengt vijf botanische afzelia soorten op de markt, verdeeld in twee groepen: Doussié of Niet-Doussié

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: I zeer duurzaam, meer dan 25 jaar
Oorsprong: Afrika
Kleur: donkergeel tot roodbruin
Volumieke massa (kg/m2): 820 (620-950)

Grenen: 

Grenen is de commerciële naam voor Pinus sylvestris. Grove pijn is de juiste Nederlandse naam, al wordt ook vaak grove den gebruikt. De meeste Pinus-soorten komen uit het noordelijke halfrond. Al vind je ze ook in Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa, …

Boomsoort: den
Duurzaamheidsklasse: III-IV matig duurzaam 10-15 jaar
Oorsprong: Europa
Kleur: lichtgeel tot geelbruin
Volumieke massa (kg/m2): 510 (800)

Sipo: 

Sipo is de commerciële naam voor de botanische soort Entandrophragma utile Sprague, en behoort tot de familie van de Meliaceae. Het komt voor in het altijdgroene tropische regenwoud van zowat alle landen in Midden- en West-Afrika (Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, RD Congo, Congo-Brazaville).

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: II duurzaam 15-25 jaar 
Oorsprong: Afrika
Kleur: bruinachtig rood
Volumieke massa (kg/m2): 650 (550-750)

Meranti: 

Dark red meranti omvat de soorten die over het algemeen het meest duurzaam zijn en die gemiddeld betere mechanische eigenschappen hebben.

Oorspronkelijk (meer dan 60 jaar geleden) stond de soort Shorea pauciflora bekend om zijn goede natuurlijke duurzaamheid (natuurlijke duurzaamheidsklasse 2) en zijn uitstekende mechanische eigenschappen. Deze meranti stond bekend als ‘Nemesu’, afkomstig van de Zuidoost-Aziatische eilanden, voornamelijk Maleisië en in mindere mate uit de Filippijnen en Indonesië. Het was het vlaggenschip van de Dark red meranti en was overvloedig aanwezig op de Europese markt. Momenteel staat bijna 75% van de Shorea-soorten op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) – d.w.z. dat het om soorten gaat die min of meer ernstig met uitsterven worden bedreigd. Als gevolg van de overexploitatie worden allerlei soorten van het geslacht Shorea met sterk uiteenlopende kwaliteiten en eigenschappen gebruikt en onder de generieke naam meranti aan de man gebracht. De indeling in de bovengenoemde groepen wordt niet langer gerespecteerd. De markt wordt overspoeld met soorten van een lagere duurzaamheidsklasse, namelijk klasse 3 of zelfs 4 ! Hun mechanische eigenschappen zijn ook zeer variabel en vaak inferieur aan die van Shorea pauciflora.

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: III-IV matig duurzaam 10-15 jaar 
Oorsprong: Azië
Kleur: lichtbruinrood tot donkerbruinrood
Volumieke massa (kg/m2): 550 (300-750)