Houten ramen en deuren stralen warmte en elegantie uit. Er zijn verschillende voordelen als je voor hout kiest. In de meeste gevallen is hout zeer onderhoudsvriendelijk en is het bestand tegen zware weersomstandigheden. Hout kan gebruikt worden bij verschillende soorten architectuur, zowel bij moderne als landelijke woningen. Bij Raamdesign in Olen en Mechelen kun je dan ook terecht voor een groot aanbod aan mogelijkheden.

Houten ramen en deuren zorgen voor een mooie afwerking van je woning

Als je kiest voor houten ramen en deuren, heb je heel wat mogelijkheden. Raamdesign heeft verschillende houtsoorten en kleuren in de aanbieding. Alles wordt door ons professioneel team volledig op maat gemaakt. Vervolgens komen specialisten bij je langs om de ramen te plaatsen. Je kunt zowel voor een nieuwbouw als voor een renovatie op onze hulp rekenen. Wil je nieuwe ramen plaatsen die hun natuurlijke houtlook behouden? Of verkies je om het hout te laten lakken? Die optie is mogelijk in diverse kleuren.

Neem contact op met ons

Heb je ramen voor een nieuwbouw nodig? Of wil je je oude ramen vervangen tijdens een grote renovatie? Raamdesign kan je begeleiden in de zoektocht naar de juiste materiaalsoort voor jouw houten ramen en deuren. Kom langs in onze showroom in Olen of Mechelen of neem contact op met ons. Dat kan door te bellen naar +32 78 78 77 80 of stuur een mail naar info@raamdesign.be.

Isolatie

Hout heeft een hoge thermische weerstand en is daardoor een prima isolator. Hout voelt steeds aangenaam warm aan. Er is zo goed als geen verschil van temperatuur tussen de omgeving en eventuele houten deuren en ramen in je woning. Als je houten ramen kiest om dubbel glas te plaatsen, zorgt dat voor een nog meer isolerend effect. Houten ramen plaatsen heeft ook een geluidswerende functie, zeer interessant als je woning aan een drukke baan gelegen is.

Ecologisch

Hout is tegenwoordig weer trendy, zowel voor ecologische als esthetische redenen. Hout zou je misschien niet meteen linken aan ecologisch, aangezien er uiteraard bomen gekapt moeten worden om houten producten te vervaardigen. Toch verklaart de koolstofcyclus waarom hout een materiaal is dat toch duurzaam is. Onder invloed van zonnestralen zet de CO2 uit de lucht zich vast in het hout. Die blijft vervolgens opgeslagen bij het produceren tot een afgewerkt product. De productie van hout kost daarbij heel weinig energie. Elke kubieke meter hout die gebruikt wordt voor andere producten zoals houten ramen en deuren vermindert de CO2-gassen met 1,1 ton. We kunnen zelfs zeggen dat hout tegenover andere materialen de minste energiewaarde nodig heeft. Al het hout dat wij gebruiken voor onze houten ramen en deuren komt uit België, waardoor er weinig transport nodig is.

Afrormosia

Herkomst

Afrormosia is de commerciële naam voor de botanische soort Pericopsis elata Van Meeuwen of Afrormosia elata Harms. Het behoort tot de familie van de Leguminosae en komt uit het tropische regenwoud van Midden- en West-Afrika. België brengt vooral afrormosia uit Kameroen, de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek op de markt.

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: I zeer duurzaam, meer dan 25 jaar 
Oorsprong: Afrika
Kleur: geelachtig tot donkerbruin
Volumieke massa (kg/m2): 700 (640-800)

Eik

Herkomst

De eik groeit in het noordelijke halfrond, tussen de 45ste en de 50ste breedtegraad. In Europa ligt het groeigebied wat hoger door het zeeklimaat, in Noord-Amerika wat lager door het landklimaat. In België gebruiken we vooral eikenhout uit Europa en Noord-Amerika. Maar over de hele wereld (Java, Indochina, Midden- en Zuid-Amerika, …) komen nog honderden eikensoorten voor (Quercus spp.).

De naam ‘eiken’ geldt eigenlijk alleen voor bomen van het geslacht Quercus. Met die naam zonder toevoegingen, bedoelt men hout van de Europese eik (Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik).

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: II-III duurzaam 15-25 jaar  
Oorsprong: Europa
Kleur: geelbruin tot donkerbruin
Volumieke massa (kg/m2): 700 (500-970)

Afzelia

Herkomst

België brengt vijf botanische afzelia soorten op de markt, verdeeld in twee groepen: Doussié of Niet-Doussié

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: I zeer duurzaam, meer dan 25 jaar 
Oorsprong: Afrika
Kleur: donkergeel tot roodbruin
Volumieke massa (kg/m2): 820 (620-950)

Grenen

Herkomst

Grenen is de commerciële naam voor Pinus sylvestris. Grove pijn is de juiste Nederlandse naam, al wordt ook vaak grove den gebruikt. De meeste Pinus-soorten komen uit het noordelijke halfrond. Al vind je ze ook in Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa, …

Boomsoort: den
Duurzaamheidsklasse: III-IV matig duurzaam 10-15 jaar  
Oorsprong: Europa
Kleur: lichtgeel tot geelbruin
Volumieke massa (kg/m2): 510 (800)

Sipo 

Herkomst

Sipo is de commerciële naam voor de botanische soort Entandrophragma utile Sprague, en behoort tot de familie van de Meliaceae. Het komt voor in het altijdgroene tropische regenwoud van zowat alle landen in Midden- en West-Afrika (Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, RD Congo, Congo-Brazaville).

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: II duurzaam 15-25 jaar  
Oorsprong: Afrika
Kleur: bruinachtig rood
Volumieke massa (kg/m2): 650 (550-750)

 

Meranti

Dark red meranti omvat de soorten die over het algemeen het meest duurzaam zijn en die gemiddeld betere mechanische eigenschappen hebben.

Oorspronkelijk (meer dan 60 jaar geleden) stond de soort Shorea pauciflora bekend om zijn goede natuurlijke duurzaamheid (natuurlijke duurzaamheidsklasse 2) en zijn uitstekende mechanische eigenschappen. Deze meranti stond bekend als ‘Nemesu’, afkomstig van de Zuidoost-Aziatische eilanden, voornamelijk Maleisië en in mindere mate uit de Filippijnen en Indonesië. Het was het vlaggenschip van de Dark red meranti en was overvloedig aanwezig op de Europese markt. Momenteel staat bijna 75% van de Shorea-soorten op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) – d.w.z. dat het om soorten gaat die min of meer ernstig met uitsterven worden bedreigd. Als gevolg van de overexploitatie worden allerlei soorten van het geslacht Shorea met sterk uiteenlopende kwaliteiten en eigenschappen gebruikt en onder de generieke naam meranti aan de man gebracht. De indeling in de bovengenoemde groepen wordt niet langer gerespecteerd. De markt wordt overspoeld met soorten van een lagere duurzaamheidsklasse, namelijk klasse 3 of zelfs 4 ! Hun mechanische eigenschappen zijn ook zeer variabel en vaak inferieur aan die van Shorea pauciflora.

Boomsoort: loofboom
Duurzaamheidsklasse: III-IV matig duurzaam 10-15 jaar  
Oorsprong: Azië
Kleur: lichtbruinrood tot donkerbruinrood
Volumieke massa (kg/m2): 550 (300-750)

Duurzaam

Houten ramen zijn zeer duurzaam en zijn dus een goede investering. Raamdesign gebruikt enkel kwalitatieve houtsoorten, hierdoor kan de levensduur enkel verlengen.

Isolerend

Houten ramen zijn zeer isolerend, de warmte zal dus langer in de woning aanwezig blijven. Hierdoor bespaar je op je energiefactuur. De geluiddempende eigenschap van houten ramen zorgt ervoor dat je minder geluidsoverlast van buiten ervaart.

Warme uitstraling

Houten ramen stralen warmte en elegantie uit. Het is bovendien een streling voor het oog. Hout past in vrijwel elk concept, van een landelijke woning tot een moderne loft.

Ecologisch

Hout is een ecologisch product. Het fabriceren van houten ramen is een verwerkingsproces dat zeer energiezuinig tewerk gaat. Hout is dan ook de enige natuurlijke materiaalsoort die gebruikt kan worden voor ramen en deuren.

Stevig

Raamdesign maakt gebruik van de beste houtsoorten, hierdoor zijn ze zeer wind- en waterdicht. Houten ramen zijn zeer stevig en veilig. Ze zijn ook zeer inbraakproef.

Gemakkelijk in onderhoud

Er wordt dikwijls anders beweerd, maar houten ramen zijn gemakkelijk te onderhouden. Door een laag te voorzien kunnen houten ramen wel enkele jaren zonder verder onderhoud.

Wil je het beter kunnen visualiseren?

Beelden zeggen meestal meer dan woorden...

Onze brochure over al onze diensten

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.