Premies voor ramen (glas en schrijnwerk)
In uw woning kan veel warmte verloren gaan via de ramen. Door enkele beglazing of gewoon dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, kunt u heel wat energie besparen. U kunt alleen het glas zelf vervangen, maar soms is het beter om ook het schrijnwerk en dus het volledige raam te vervangen.
U kunt de terugverdientijd van een investering in hoogrendementsbeglazing berekenen met de raamisolatie-calculator van Fluvius
De vervanging van ramen komt ook in aanmerking voor een aantal premies.
Investeert u in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement (aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006)? Dan kunt u in aanmerking komen voor deze premies van uw netbeheerder.
- Als u de werken laat uitvoeren door een aannemer, kunt u van Fluvius een premie voor hoogrendementsglas krijgen.
- Als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt, kunt u een Totaalrenovatiebonus krijgen.
- Voor bepaalde huurders en verhuurders is er ook de huur-en-isolatiepremie.
- Een projectbegeleider die per project minstens 10 woningen helpt energiezuinig maken kan een burenpremie voor een collectief renovatieproject krijgen.
Als u zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in uw woning, kan het buitenschrijnwerk in aanmerking voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Die premie geldt voor woningen van minstens 30 jaar oud en is o.a. afhankelijk van uw inkomen.
Sommigen gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Met de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen
(op energiesparen.be) krijgt u een handig overzicht van alle premies waarvoor u in aanmerking komt.
Premies voor hoogrendementsglas
Voorwaarden
- Deze premie is alleen geldig voor woningen, wooneenheden (bijv. appartementen) of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest die vóór 1-1-2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.
- De werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer, die u een attest bezorgt.
- Het aanvraagformulier moet bij Fluvius (de elektriciteitsnetbeheerder) aankomen
- met eindfactuur in 2020 uiterlijk 12 maanden na de eindfactuurdatum.
- met eindfactuur in 2021-2022 uiterlijk 24 maanden na de eindfactuurdatum.
- Raadpleeg het Informatieblad 2020 of 2021 van Fluvius((opent in nieuw venster))
voor een overzicht van alle voorwaarden en van de technische eisen waaraan het materiaal moet voldoen (U-waarde, …). - Vanaf 2021 (eindfactuur)
- wordt de basispremie verdubbeld
- is er een verhoogde premie voor huishoudelijke eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief.
Totaalrenovatiebonus (BENO-pass) van Fluvius
Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, kan in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus.
Als u minstens 3 premies van netbeheerder Fluvius aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met een ventilatiesysteem) binnen een periode van 5 jaar én aan alle voorwaarden voldoet, dan krijgt u bovenop die premies nog een bonus. Hoe meer energiebesparende maatregelen u combineert, hoe hoger de bonus.
Voorwaarden
- De Totaalrenovatiebonus is er alleen voor een woning of wooneenheid in het Vlaamse gewest die vóór 1-1-2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.
- De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben vanaf 1-1-2017.
- Om een Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet u investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen en bij Fluvius de premie ervoor aanvragen.
- Premie voor dak- of zoldervloerisolatie
- Premie van de netbeheerder voor buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie
- Premie van de netbeheerder voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
- Premie van de netbeheerder voor nieuwe beglazing
- Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler
- Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp
- Ventilatiesysteem. Er is geen aparte premie voor een ventilatiesysteem, maar deze investering komt wel in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus na aanmelding van het ventilatiesysteem bij Fluvius.
- U moet voldoen aan de premievoorwaarden voor elke investering apart en aan bijkomende voorwaarden voor isolatie en beglazing. Raadpleeg alle voorwaarden en technische eisen in de Fluvius-brochure ‘BENO-pass en de totaalrenovatiebonus'((opent in nieuw venster))
. - De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering.
Huur-en-isolatiepremie
De huur-en-isolatiepremie is een extra hoge premie voor een dakisolatieproject, beglazingsproject en spouwmuurisolatieproject in slecht geïsoleerde huurwoningen. Een projectpromotor begeleidt de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken.
Voorwaarden
Het gaat om woningen op de private huurmarkt waarvan de bewoner behoort tot een van deze doelgroepen:
- huurders die recht hebben op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit (‘beschermde afnemers‘)
- huurders die een actieve budgetmeter hebben voor elektriciteit en aardgas
- huurders met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1)
- huurders die in schuldbemiddeling zijn (bijv. bij het OCMW of CAW)
- huurders die door het OCMW geholpen worden bij onbetaalde energiefacturen
- huurders waarvan de woning verhuurd wordt via een sociaal verhuurkantoor, OCMW of lokaal bestuur
- huurders voor wie een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit bij de Lokale Adviescommissie (LAC) werd ingediend
- huurder met een huishouden met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 19.105,58 euro, verhoogd met 3.536,95 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 1 jaar terug)
- huurders met een huishouden met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 31.550 euro, verhoogd met 1.650 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug).
- huurders met een geregistreerde huurovereenkomst van minstens 1 jaar met een maximale huurprijs (niet-geïndexeerde huurprijs, dus zoals bij begin van het huurcontract)
- bij een premieaanvraag in 2021:
- met een maximale huurprijs van 528,57 euro
- of met een maximale huurprijs van 578,57 euro in
- de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout
- de gemeenten Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst.
- bij een premieaanvraag in 2021:
In ruil wordt van de verhuurder verwacht dat hij de huurprijs niet verhoogt en het lopend huurcontract niet voortijdig opzegt.
Als de premie die de promotor krijgt niet voldoende is om de kosten van het isolatieproject te dekken, dan is het eventuele restbedrag voor de uitvoering van de werken ten koste van de verhuurder.
Burenpremie voor collectief renovatieproject
Wilt u uw woning energiezuiniger maken maar hebt u geen zin in al het werk dat met zich brengt? Dan kunt u ook samen met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan een collectief renovatieproject.
Zo’n project wordt geleid door een BENOvatiecoach (projectbegeleider), die een groot deel van uw taken zal overnemen. De BENOvatiecoach zorgt ervoor dat de energierenovatiewerken vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper worden uitgevoerd. In ruil krijgt de BENOvatiecoach een ‘burenpremie’. Als deelnemer krijgt u geen burenpremie, maar u hebt wel recht op de premies van Fluvius. De BENOvatiecoach helpt u bij het aanvragen van deze premies.
Voorwaarden
- Een collectief project bestaat uit minstens 10 woningen of appartementen uit dezelfde buurt. Een woongebouw met minimaal 10 wooneenheden (bijvoorbeeld een appartementsgebouw), telt ook als een collectief renovatieproject.
- De renovatie gaat over minstens 1 van de onderstaande energiebesparende maatregelen. Daarbij moet voldaan zijn aan de voorwaarden van de Fluvius-premie (of van het ventilatiesysteem).
- Premie voor dak- of zoldervloerisolatie.
- Premie buitenmuurisolatie (isolatie langs buitenzijde en/of isolatie langs binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie.
- Premie voor kelderisolatie en/of vloerisolatie op volle grond.
- Premie voor hoogrendementsbeglazing.
- Premie voor een zonneboiler.
- Premie voor een warmtepomp.
- Premie voor een warmtepompboiler.
- Ventilatiesysteem: er is geen aparte premie voor een ventilatiesysteem, maar deze maatregel komt wel in aanmerking voor de burenpremie en de totaalrenovatiebonus.
- Per woning/appartement kunt u niet meer dan tweemaal inschrijven voor een collectief renovatieproject.
- Op de website van Fluvius staat een overzicht van de taken van de BENOvatiecoach((opent in nieuw venster))
© https://www.vlaanderen.be/