Premies voor ramen (glas en schrijnwerk)

In uw woning kan veel warmte verloren gaan via de ramen. Door enkele beglazing of gewoon dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, kunt u heel wat energie besparen. U kunt alleen het glas zelf vervangen, maar soms is het beter om ook het schrijnwerk en dus het volledige raam te vervangen.

U kunt de terugverdientijd van een investering in hoogrendementsbeglazing berekenen met de raamisolatie-calculator van Fluvius

((opent in nieuw venster))

De vervanging van ramen komt ook in aanmerking voor een aantal premies.

Investeert u in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement (aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006)? Dan kunt u in aanmerking komen voor deze premies van uw netbeheerder.

Als u zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in uw woning, kan het buitenschrijnwerk in aanmerking voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Die premie geldt voor woningen van minstens 30 jaar oud en is o.a. afhankelijk van uw inkomen.

Sommigen gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Met de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen

((opent in nieuw venster))

 (op energiesparen.be) krijgt u een handig overzicht van alle premies waarvoor u in aanmerking komt.

Premies voor hoogrendementsglas

Voorwaarden

 • Deze premie is alleen geldig voor woningen, wooneenheden (bijv. appartementen) of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest die vóór 1-1-2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • De werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer, die u een attest bezorgt.
 • Het aanvraagformulier moet bij Fluvius (de elektriciteitsnetbeheerder) aankomen
  • met eindfactuur in 2020 uiterlijk 12 maanden na de eindfactuurdatum.
  • met eindfactuur in 2021-2022 uiterlijk 24 maanden na de eindfactuurdatum.
 • Raadpleeg het Informatieblad 2020 of 2021 van Fluvius((opent in nieuw venster))
   voor een overzicht van alle voorwaarden en van de technische eisen waaraan het materiaal moet voldoen (U-waarde, …).
 • Vanaf 2021 (eindfactuur)
  • wordt de basispremie verdubbeld
  • is er een verhoogde premie voor huishoudelijke eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief.

Totaalrenovatiebonus (BENO-pass) van Fluvius

Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, kan in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus.

Als u minstens 3 premies van netbeheerder Fluvius aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met een ventilatiesysteem) binnen een periode van 5 jaar én aan alle voorwaarden voldoet, dan krijgt u bovenop die premies nog een bonus. Hoe meer energiebesparende maatregelen u combineert, hoe hoger de bonus.

Voorwaarden

 • De Totaalrenovatiebonus is er alleen voor een woning of wooneenheid in het Vlaamse gewest die vóór 1-1-2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben vanaf 1-1-2017.
 • Om een Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet u investeren in minstens 3 van de onderstaande energiebesparende maatregelen en bij Fluvius de premie ervoor aanvragen.
 • U moet voldoen aan de premievoorwaarden voor elke investering apart en aan bijkomende voorwaarden voor isolatie en beglazing. Raadpleeg alle voorwaarden en technische eisen in de Fluvius-brochure ‘BENO-pass en de totaalrenovatiebonus'((opent in nieuw venster))
  .
 • De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering.

Huur-en-isolatiepremie

De huur-en-isolatiepremie is een extra hoge premie voor een dakisolatieproject, beglazingsproject en spouwmuurisolatieproject in slecht geïsoleerde huurwoningen. Een projectpromotor begeleidt de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken.

Voorwaarden

Het gaat om woningen op de private huurmarkt waarvan de bewoner behoort tot een van deze doelgroepen:

 1. huurders die recht hebben op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit (‘beschermde afnemers‘)
 2. huurders die een actieve budgetmeter hebben voor elektriciteit en aardgas
 3. huurders met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1)
 4. huurders die in schuldbemiddeling zijn (bijv. bij het OCMW of CAW)
 5. huurders die door het OCMW geholpen worden bij onbetaalde energiefacturen
 6. huurders waarvan de woning verhuurd wordt via een sociaal verhuurkantoor, OCMW of lokaal bestuur
 7. huurders voor wie een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit bij de Lokale Adviescommissie (LAC) werd ingediend
 8. huurder met een huishouden met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 19.105,58 euro, verhoogd met 3.536,95 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 1 jaar terug)
 9. huurders met een huishouden met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 31.550 euro, verhoogd met 1.650 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug).
 10. huurders met een geregistreerde huurovereenkomst van minstens 1 jaar met een maximale huurprijs (niet-geïndexeerde huurprijs, dus zoals bij begin van het huurcontract)
  • bij een premieaanvraag in 2021:
   • met een maximale huurprijs van 528,57 euro
   • of met een maximale huurprijs van 578,57 euro in
    • de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout
    • de gemeenten Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst.

In ruil wordt van de verhuurder verwacht dat hij de huurprijs niet verhoogt en het lopend huurcontract niet voortijdig opzegt.

Als de premie die de promotor krijgt niet voldoende is om de kosten van het isolatieproject te dekken, dan is het eventuele restbedrag voor de uitvoering van de werken ten koste van de verhuurder.

Burenpremie voor collectief renovatieproject

Wilt u uw woning energiezuiniger maken maar hebt u geen zin in al het werk dat met zich brengt? Dan kunt u ook samen met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan een collectief renovatieproject.

Zo’n project wordt geleid door een BENOvatiecoach (projectbegeleider), die een groot deel van uw taken zal overnemen. De BENOvatiecoach zorgt ervoor dat de energierenovatiewerken vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper worden uitgevoerd. In ruil krijgt de BENOvatiecoach een ‘burenpremie’. Als deelnemer krijgt u geen burenpremie, maar u hebt wel recht op de premies van Fluvius. De BENOvatiecoach helpt u bij het aanvragen van deze premies.

Voorwaarden

© https://www.vlaanderen.be/